
"Levain" workshop fermentation - Asli Hatipoğlu
FR
Comment aborder le pain au levain au-delà des logiques de production capitalistes, comme un outil pour pratiquer un rituel quotidien d’incarnation et approfondir notre lien aux levures, aux bactéries vivantes — et à nous-mêmes ?
Pour l’artiste interdisciplinaire Asli Hatipoğlu, le pain au levain est bien plus qu’un produit : il porte des récits et des métaphores de vie. Son processus de fabrication invite à apprendre par le toucher et l’observation plutôt qu’en suivant des recettes, à travers essais et erreurs qui cultivent la patience dans un monde pressé.
Lors de l’atelier, l’artiste partagera ses savoirs scientifiques et métaphoriques autour du levain. Les participant·es repartiront avec leur propre pâte au levain et une meilleure compréhension du processus, invité·es à imaginer leur propre rituel quotidien.
Après l’atelier, l’artiste proposera d’apprendre à faire des pizzas maison au levain. Le public est invité à rester et à leur déguster sur base de donation.
15 participant-e-s max. Inscription prog@gilbard.be
NL :
‘Zuurdesem’ workshop fermentatie
Hoe kunnen we zuurdesembrood benaderen buiten de kapitalistische productielogica om, als een middel om een dagelijks ritueel van belichaming te beoefenen en onze band met gist, levende bacteriën – en onszelf – te verdiepen?
Voor de interdisciplinaire kunstenaar Asli Hatipoğlu is zuurdesembrood veel meer dan een product: het draagt verhalen en metaforen van het leven in zich. Het productieproces nodigt uit om te leren door aanraking en observatie in plaats van door recepten te volgen, door middel van vallen en opstaan, wat geduld kweekt in een gehaaste wereld.
Tijdens de workshop deelt de kunstenaar haar wetenschappelijke en metaforische kennis over zuurdesem. De deelnemers gaan naar huis met hun eigen zuurdesemdeeg en een beter begrip van het proces, en worden uitgenodigd om hun eigen dagelijkse ritueel te bedenken.
Na de workshop leert de kunstenaar de deelnemers hoe ze zelf pizza's met zuurdesem kunnen maken. Het publiek wordt uitgenodigd om te blijven en de pizza's te proeven op basis van een donatie.
Maximaal 15 deelnemers. Inschrijven via prog@gilbard.be
EN :
“Sour doughs” Fermentation Workshop
How can we approach sourdough bread beyond capitalist modes of production, as a tool to practice a daily ritual of embodiment and deepen our connection to living yeasts, bacteria - and to ourselves?
For interdisciplinary artist Asli Hatipoğlu, sourdough bread is much more than a product: it carries stories and metaphors of life. Its making process invites us to learn through touch and observation rather than by following recipes, embracing trial and error as a way to cultivate patience in a fast-paced world.
During the workshop, the artist will share both scientific and metaphorical knowledge about sourdough. Participants will leave with their own dough and a deeper understanding of the process, encouraged to imagine their own daily ritual.
After the workshop, the artist will teach how to make homemade sourdough pizzas. The public is invited to stay and enjoy them on a donation basis.
15 participants max. Register to prog@gilbard.be